Logopedie

In de logopedie benader je de hulpvraag vanuit technisch perspectief, dat wil zeggen gericht op de klacht en deze wordt sec bekeken en behandeld.

De haptonomie is een mensgerichte benadering en ziet de mens in z’n geheel in relatie tot zijn omgeving. Dit betekent voor de begeleiding dat er ook “achter” de hulpvraag gekeken wordt.

Het is niet voor niets wanneer een mens vaak last heeft van zijn stem of moeilijkheden ondervindt in het spreken. Het kan een vorm van spreekangst of faalangst zijn wat zich kan uiten in heesheid of stotteren.

Ook het voortdurend inslikken van wat er eigenlijk gezegd moet worden door daadwerkelijk de kiezen op elkaar te houden geeft een ander stemgeluid, soms geknepen of korrelig. En daarbij vaak ook knarsetanden en een overbelast kaakgebied en gezichtsspieren.

Of het structureel overbelasten van zichzelf, wat zich in het stemgeluid of spreken kan uiten in heesheid of dysfonie, wanneer de stem helemaal wegvalt.

Ook een ademverstoring kan meedoen in het spreek en stemprobleem. Adem en emotie hebben met elkaar te maken, ze zijn aan elkaar verbonden en reageren op elkaar. Wanneer je boos voelt dan adem je anders dan wanneer je verdrietig voelt. In je boosheid is de adem vaak hoog en gestuwd in je lijf voelbaar en wanneer je verdrietig bent zit de adem lager in je lijf, heeft kleine bewegingen met soms een diepe snik of lange uithaal.

De adem kan flink ontregeld raken wanneer er sprake is van aan jezelf bekende en onbekende angst. Je kunt dan in sommige gevallen een aanval krijgen van hyperventilatie, angst of paniek.

Bij ieder mens ontstaat een klacht vanuit een persoonlijk verhaal en persoonsgebonden gedragingen. Haptonomie gaat over gedrag en emotie en maakt logopedische hulpvragen inzichtelijk en mens-eigen.

AGB-praktijkcode Nieuwleusen AGB 90052228 | 06-21273393

Lid VVH 690A | KvK 08221731

Persoonlijk AGB 90013310 | Rek.nr: NL35ABNA0448685167

Uw privacy

Haptonomie Zwolle